dimarts, 10 de març de 2009

Dia Internacional de la Llengua Materna


L’IES de Seròs s’ha volgut sumar enguany a la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna amb activitats de centre que es van dur a terme el divendres 20 de febrer a partir de l’hora del pati i que es van acabar amb un acte al gimnàs al final del qual es van repartir premis i diplomes. Un, per al grups-classe que havia recollit més aliments en la Campanya d’Emergència Alimentària per als Campaments de Rugiats saharauís de Tindouf ( GRUP GUANYADOR 4t B ); i l’altre, al curs guanyador de la Gimcana lingüística ( 4t ESO ).

El Dia Internacional de la Llengua Materna va ser proclamat per l’Assemblea General de la UNESCO l’any 1999 per promoure la diversitat cultural i lingüística i el multilingüisme. La UNESCO va declarar el dia 21 de febrer com a Dia internacional de la Llengua Materna, amb l'objectiu de cridar l'atenció arreu del món aquest dia "sobre la importància de salvaguardar el patrimoni lingüístic i cultural de la humanitat i afavorir la difusió de les cultures i de les llengües que en són expressió". En particular, d'aquelles llengües que "per raons demogràfiques, econòmiques o mediàtiques presenten un estat més delicat". També per a protegir les aproximadament sis mil llengües diferents existents arreu del món i, alhora, preservar la diversitat cultural. La Conferència General de la UNESCO, va reconèixer el paper que té la llengua materna en el desenvolupament de la creativitat, la capacitat de comunicació i l'elaboració de conceptes, però també en el fet que les llengües maternes constitueixen el primer vector de la identitat cultural.

Pensem que aquest és un bon motiu perquè el centre organitzi activitats al voltant de la diversitat, i en concret de la diversitat lingüística i cultural. Queda així compensada la programació anual de centre que té tradicionalnment marcada la celebració del dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny.