diumenge, 15 de maig de 2011

Galeria Mathausen

MAUTHAUSEN, UN VIATGE CONTRA L’OBLIT

Els dies 5, 6, 7 i 8 d’abril cinc alumnes de primer de batxillerat vam realitzar un viatge a Mauthausen (Àustria) amb l’objectiu de conèixer més a fons la història dels camps de concentració nazi i de la deportació de republicans espanyols i catalans en aquests camps.

Durant tota l’estada a l’estranger, vam estar acompanyats d’estudiants d’altres instituts, deportats, gent de l’Amical Mauthausen, etc. El primer dia vam visitar el castell de Hartheim, lloc on els nazis tancaven i mataven les persones amb retards mentals. El segon dia vam visitar Mathaussen, el camp de concentració que més ens va impressionar, ja que totes les instal.lacions es conservaven en el seu estat original i es podia veure cada una de les diferents sales. En aquest camp, antics deportats i voluntaris que col.laboraven amb l’Amical Mauthausen ens explicaven l’ús que es donava a les diferents instal.lacions del camp i altres detalls de les seves vivències personals. El tercer dia vam visitar els camps de concentració
d’ Ebensee, on vam ser els protagonistes d’un homenatge a totes les morts de l’holocaust víctimes del nazisme i feixisme, i Gusen, un altre camp de concentració vinculat al de Mauthausen.

L’últim dia vam tornar a Mathaussen, on vam poder formar part d’un dels actes internacionals que se celebraven en homenatge a totes les víctimes. A les nits, podíem escoltar xerrades dels deportats que ens explicaven com va ser la seva experiència i com van poder sobreviure a tots aquells dies de sofriment.

Els cinc alumnes que hem anat a Mauthausen estem molt contents d’haver tingut l’oportunitat de fer aquest viatge, ja que a banda de poder veure els camps de concentració tal i com eren, hem tornat amb més coneixements en relació a aquest tema i, sobretot, més conscienciats del mal i les aberracions que van arribar a fer aquelles persones sense escrúpols, els nazis.

Irene Gabarrella i Júlia Loncà.
1r de Batxillerat